V posledných rokoch sledujeme nárast pacientov s histamínovou intoleranciou (HIT). Títo pacienti trpia tráviacimi ťažkosťami, hnačkou, nevoľnosťou, migrénami, návalmi horúčavy, svrbením pokožky, nádchou alebo inými ťažkosťami, ako sú bolesti tela alebo únava. Histamín je biogénny amín, ktorý je dôležitým mediátorom mnohých biologických reakcií v tele, je označovaný aj ako mediátor alergických a pseudoalergických reakcií. V organizme sa histamín degraduje dvoma enzýmami – diaminooxidázou (DAO) a histamín-N-metyltransferázou (HNMT). DAO katalyzuje oxidačnú deamináciu histamínu na aldehyd imidazol a HNMT zase katalyzuje N-metyláciou histamín na N-metylhistamín. Koncentráciu histamínu v tele ovplyvňujú rôzne faktory. Na jednej strane je histamín tvorený samotným telom a na druhej strane je absorbovaný potravou. Naviac niektoré potraviny sa vyznačujú tým, že môžu uvoľňovať histamín uložený v tele. Pri zvýšenej úrovni histamínu pacienti s HIT vykazujú mnohé príznaky (podráždenie kože, bolesť hlavy, ťažkosti s trávením a pod.). Histamín sa nachádza v mnohých potravinách (napr. v zrejúcich syroch, alkohole, konzervách). Veľkou výhodou degradačného testu histamínu je, že sa nezaťažuje pacient, provokačný test sa robí na vzorke pacientovej krvi. Pomocou degradačného testu sa meria hodnota histamínu pred a po provokácii. S týchto dvoch hodnôt sa získa výsledok celkovej schopnosti degradácie histamínu v tele pomocou DAO aj HNMT. Pri realizácii tohto stanovenia nie je potrebné, aby pacient prerušil histamínovú diétu. Toto vyšetrenie nahrádza stanovenie funkcie diaminooxidázy (DAO-F).
Cena: 21,15 €
Máte záujem o toto vyšetrenie?
Napíšte nám a my sa vám ozveme!
Typ odberového materiálu, pravidlá pred odberom, transport a uskladnenie
Ako odberový systém sa používajú skúmavky so separačným gélom. vzorky séra sú stabilné 8 hodín pri teplote 20-25°c, 14 dní pri teplote 2-8°c a zmrazené vzorky séra na -20°c sú stabilné 6 mesiacov.
Referenčné hodnoty
0-25 % – nízka až žiadna schopnosť degradácie histamínu, vysoká pravdepodobnosť histamínovej intolerancie 25-40 % – obmedzená schopnosť degradácie histamínu, zvýšená pravdepodobnosť histamínovej intolerancie > 40 % – dostatočná schopnosť degradácie histamínu, nízka pravdepodobnosť histamínovej intolerancie
Na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení používame technológie, ako sú súbory cookie. Robíme to na zlepšenie zážitku z prehliadania a na zobrazovanie (ne)personalizovaných reklám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracúvať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže mať nepriaznivý vplyv na niektoré funkcie a vlastnosti.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.